NUFFNANG

Friday, January 20, 2017

Balut Buku Sekolah dan Tag Nama

adoi ...panjangnya tajuk.

kali ini saja berkongsi tentang pengurusan pembalutan (wrapping) buku sekolah anak2 dan juga menampalkan (pasting)  tanda nama mereka di setiap buku.

tahun ini agak berbeza dari tahun2 sudah sebab Aliya sudah masuk tahun 1 dan Adam kami hantar tadika yg berbeza dari tahun lepas. 

jadi untuk Aliya, utk buku2 pinjaman buku teks dan buku kerja, mmg peraturan sekolah adelah untuk dibalut dan diletakkan nama pada tempat yg telah disediakan.

manakala utk Adam, harga semua buku2 adelah termasuk dalam yuran sekolah seperti tahun sudah , namun kali ini berbeza kerana setiap buku perlu dibawabali, dibalut dan juga dituliskan nama. 

 untuk memudahkan mengenalpastikan (identification) kepunyaan siapakah buku tersebut, saya menggunakan kaedah print dan tampal nama berserta nama kelas di kulit buku walaupon sudah ade tertulis nama pada bahagian yg disediakan, ini utk memudahkan guru, anak2 dan saya sendiri utk mengenalpasti buku siapa. 

namun oleh kerana buku2 Aliya adelah buku2 pinjaman, namanya saya tampalkan setelah buku dibalut, jadi bila nak serahkan balik buku pada sekolah just rip off the tanda namea tu . berbeza dengan Adam , disebabkan buku dibeli sendiri jadi tampal nama dulu baru balut buku.

puas hati , kemas dan praktikal. 

okey tu je, Bye for now heheh 


bagus sylibus PASTI ini sebenarnya 

tampalan nama kat luar



Sunday, January 15, 2017

DIY Charcoal Mask

Charcoal mask ini so-called DIY buat sendiri beauty regime ini utk menghilangkan masalah whitehead yg sangat banyak tumbuh kat muka bukan sahaja area hidung bahkan serata di area mulut dn juga pipi.

Bahannya mudah saja iaitu charcoal tablet atau serbuk dan juga non toxic glue yg warna putih.

Bancuhkan saja bahannya sehingga sebati dh seratakan pada kulit wajah.

Buka/buang masker setelah 30 minit. Hasilnya mmg puas hati. Amalkan 2x seminggu

Thursday, November 10, 2016

Birthday Goodie Tag

seperti tahun2 lalu , bila time nak celebrate birthday Aliya kat sekolah i dgn budgetnya biasanya buat tag utk goodie bay tu sendiri je.

pakai words je.
 tahun ni celebrate sekali Aliya dan Adam.
untungnya anak sekolah sekali dan bithday month dekat2 so boleh celebrate sekali je.

kali ni buat lain sikit, ade tambahan Pinky Pie (My Little Pony) utk Aliya dan Transformer bumble bee utk Adam .

hope budak2 suka .



Wednesday, November 9, 2016

Idea Bedroom Dresser

Kali ini i nak share idea utk dresser dan juga cermin utk bilik tidur. Setakat ini consider this one is under my wishlist lah gitu gayanya.

Sgt teruja utk make over dresser IKEA yg i dh beli suatu masa dulu tp tak guna utk storage.

Cuma idea i utk tambah kaki utk dressernya dan juga pilihan warn adelah dari off white colour senada dgn perabut2 lain yg sudah ada di dalam bilik kami.

Masih tercari2 kaki kayunya dan juga mencuri2 masa utk painting.

Semoga tercapai

My Readings

  • 18) Pasungan - Dec 2016
  • 17) Di bawah Lindungan Kaabah - Dec 2016
  • 16) Ibu - Nov 2016
  • 15) Desert Royal - Oct 2016
  • 14) The Kite Runner - Oct 2016
  • 13) The Thousands Splendid Suns - Sept 2016
  • 12) Seindah Sakura - Sept 2016
  • 11) Salina - August 2016
  • 10) P.S. I Love You - August 2016
  • 9) Me Before You - June 2016

MORE STORIES

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...