Tuesday, December 10, 2013

Bahaya Sakit Appendix

Betul ke tidak ejaan Appendix tu ?? Kalau tak betul itu i refer pada sakit perut yg belah kanan kalau tak silap tu.

Begini ceritanya ia berlaku pada adik i , Kanik lebih kurang sebulan sudah. Sebenarnya sebelum Kanik warded ni mmg dh lama dia mengadu sakit perut yg luar biasa sakit..setiap kali pg hospital atau klinik Dr akan bagi ubat gastrik, keadaan dh agak teruk sampai ubat gastrik pon dh kalah. Bila scan, Dr kata ade najis yg terlekat dlm usus sepanjang 10cm yg membuatkan dia sakit perut...yg herannya Kanik tiada masalah buang air besar.sehinggalah hari warded di Hospital Port Dickson tempoha hari Dr confirmkan apendix dan plan utk buat minor operation utk remove .

Semasa operation berjalan rupanya discover benda lain...rupanya dh lama apendix itu pecah dan cairannya tu dh terkena usus dan usus tempat yg kena tu dh buruk ( seperti ketumbuhan) maka minor operation dh jadi major operation. Usus yg buruk sudah dipotong dan sample hantar ke lab utk buat cancer test.

Setelah seminggu operation, keluar darah dan seperti air bisa dr jahitan perut itu ..maka terpaksa Dr remove 2,3 stiches utk senang cuci dan buang air bisa. Seminggu lg sambung berkampung di hospital...setelah buat CT scan dan result ok maka Kanik direlease dr hospital dan berwhat kat rumah sambil buat dressing sendiri.

Hari ni dh hari ke 33 selepas operation dn lukanya kelihatan dah elok ...insyaallah recovery well. Alhamdulillah juga ianya bukan cancer.

Kesimpulannya, watch out on your sakit perut...ianya mungkin bukan sakit yg biasa.

No comments:

Post a Comment

Cuci Mata di Fella Design

My favourite Cuti perayaan Deepavali pada 18 October lalu, kami saja2 singgah Fella Design..tujuan asal nak cari topper utk tilam tetapi ber...

NUFFNANG