Sunday, July 12, 2015

Tips Langsir

alololo nak share tips pulak, mcm teror sgt je kan...
i nak share ni based on pengalaman je supaya boleh jadi panduan utk sesiapa yang sudi baca.
tips atau lebih tepat lagi steps pemilihan langsir terutama untuk rumah baru adelah :

1) penetapan budget
perkara ini penting sekali sb ini yg akan menentukan jenis kain, design dan juga jenis perkhidmatan yg akan anda pilih untuk mahligai anda.

untuk rumah kami masa mula2 masuk rumah dulu harga semua belanja utk kain termasuk rod rail sekali dalam rm 4000++ gitula.

ini untuk 1 sliding door 4pintu, 7 panel utk naster bedroom , dan 4 tingkap bilik dan juga 1 tingkap dapur ( tanpa day curtain) yg singkat , yg lain semua ukuran sampai ke lantai.

2) ukuran  langsir
utk rumah yg baru masuk atau yg belum pernah berkecimpung dalam dunia langsir ni lagi, i STRONGLY advice baiklah mendapatkan perkhidmatan profesional utk buat ukuran utk seluruh rumah anda , sb org ini akan determinekan sekali ukuran utk railing ikut panjang mana atau tinggi mana anda mahu.

biasanya perkhidmatan ni kena bayar kalau anda tak tempah langsir kat kedai mereka.
i amik perkhidmatan ni dr kedai langsir ELITE Nilai 3, sekaligus tempahan kat kedai ni sekali.

3) jenis kain dan patern langsir
ini berbalik kepada item no 1, budget anda.

lepas dtg ukur haritu i terus ke kedainya utk pilih kain dan patern. since kami ni mmg suka yg simple saja jadi langsir kami utk satu rumah semua jenis French Pleat saja kecuali sliding door utama jenis Ring. kain pula jenis yg berat , lengkap dgn day curtain sekali .

4) Maintenance atau replacement
tipula kalau ckp akan tahan nafsu nak tukar langsir utk 3-4 tahun kan? alih2 belum sampai 2 tahun dan bosan dgn corak n design lamakan..

jadi, utk senang tukar ganti tu yg i pilih french pleat dan juga simple ring type, in isebab rata2 harga upah jahit utk French Pleat panel adelah antara rm 7-8 satu panel, ring type pula dalam rm10 mcm tu kot.

itulah serba sedilkit perkongsian utk kali ini. harap bermanfaat.

langsir bilik master 
langgsir bilik
ni jenis Ring


note: ganbar kat atas ni kecuali yg tengah, langsir dah replace bukan yg asal mula2 masuk rumah dulu, yg replacement ni lebih murah sb pilik kain yg lebih murah dan jahit kat kedai yg lebih murah . 

No comments:

Post a Comment

Cuci Mata di Fella Design

My favourite Cuti perayaan Deepavali pada 18 October lalu, kami saja2 singgah Fella Design..tujuan asal nak cari topper utk tilam tetapi ber...

NUFFNANG