Wednesday, August 19, 2015

Creamy Butter Crab

kami ini nak kongsi resepi yang i buat semalam utk makan malam..

biasanya makan ketam butter mcm ni kat restoran seafood aje,
agak mahal juga yea biasanya 4 ekor saiz sederhana dah mencecah rm 80 ..biasanya

lalu, i cuba google2 resepinya..
kena pulak ketam i beli kat pasar malam RM 27/kg

disini i share resepi dan juga cara membuatnya.

bahan2:
6 ekor ketam
1/4 buku butter brand Buttercup
1 tin susu sejat
8 ulas bawang putih - tumbuk kasar
1 biji bawang merah besar - tumber kasar
3 tangkai daun kari
5 biji cili api - dipotong halus
tepung jagung utk memekatkan kuah
garam
gula
minyak memasak

cara2:
1) cuci dan potong kan ketam
2) panaskan minyak masak dan panaskan butter hingga sedikit menggelegak
3) tumiskan bawang sehingga kekuningan
4) masukkan daun kari dan juga cili api
5) masukkan susu 1 tin
6) masakkan sehingga sedikit menggelegak
7) masukkan tepung jagung dan gaulkan
8) masukkan ketam dan masak sehingga ketam masak
9) sedia utk dihidangkan

biasanya ketam butter mcm ni tak makan dgn nasi, ratah sahaja..
mmg sedap sekali.
selamat mencuba


ini budak makan tak pandang kiri kanan 

boleh juga taburkan sedikit daun ketumbar sbg hiasan 

No comments:

Post a Comment

Cuci Mata di Fella Design

My favourite Cuti perayaan Deepavali pada 18 October lalu, kami saja2 singgah Fella Design..tujuan asal nak cari topper utk tilam tetapi ber...

NUFFNANG